Kokybės sertifikatai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pasaulinės Parkinsono dienos minėjimas

Pasaulinė Parkinsono diena kasmet minima balandžio 11 dieną, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į Parkinsono ligą.
 
Globos namų slaugytoja Elmutė sukvietė Globos namų bendruomenę į grupinę paskaitą, kurios metu senjorai prisiminė ligos simptomatiką ir prevencines priemones.
 
Parkinsono liga – neurodegeneracinė liga, prasidedanti dėl dopamino trūkumo ekstrapiramidinėje sistemoje, sukelianti smegenų funkcijos sutrikimus, kurie nulemia palaipsnį judesių kontrolės praradimą. Tai lėtinė, progresuojanti liga, tačiau tam tikras fizinis aktyvumas rekomenduojamas visose ligos stadijose.
 
Parkinsono ligą išduoda ne tik rankų drebėjimas – nejudrus ir sustingęs kūnas, nusilpusi uoslė ar skonis, prasta nuotaika, blogas miegas, nuovargis.
 
Vieni dažniausiai pasireiškiančių yra motoriniai simptomai: judesių sulėtėjimas, sutrumpėjęs žingsnis, sunkumas pradėti judesį, raumenų sukaustymas. Visa tai padidina ir kritimų riziką.
 
Kita simptomų grupė yra nemotoriniai simptomai: depresija, nuovargis, kognityvinių funkcijų blogėjimas, apatija, miego sutrikimai, skausmai, vidurių užkietėjimas, ortostatinė hipotenzija.
 
Aktyvus dalyvavimas įvairiose meninėse ir sportinėse veiklose, socialinė įtrauktis labai svarbi Parkinsono ligos prevencijai – priminė slaugytoja Elmutė.
 
Specialistė drauge su senjorais išbandė greitą mankštą, kuri labai svarbi kasdieninės smulkiosios motorikos lavinimui ❤

Informacija atnaujinta
2024-04-11