Kokybės sertifikatai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Cepelinų diena Stacionarios globos ir slaugos padalinyje

Lietuvoje cepelinai atsirado maždaug XIX ir XX amžių sandūroje, tikėtina, kad Žemaitijoje, kur jie atkeliavo iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, vėliau cepelinai tapo įprastu patiekalu visoje Lietuvoje.
Nors cepelinų kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuvių virtuve. Patiekalas tokį pavadinimą gavo dėl panašumo į dirižablį, kurį 1900 metais sukonstravo F. Cepelinas.
Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš 100 - 150 metų. Manoma, kad Žemaitijoje jie galėjo atsirasti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse – per Lietuvos žydus, turėjusius glaudžius ryšius su Šiaurės Vokietijos žydų bendruomenėmis.
Nuo 2014 metų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama pasaulio cepelinų diena. Jos iniciatorius – JAV gyvenantis išeivis iš Lietuvos J. Vaičiūnas, šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti cepelinus.
Šiandien Stacionarios globos ir slaugos padalinio bendruomenei specialistė Sigutė, bendradarbiaudama su kavinės "Salomėja" šeimininkėmis, suorganizavo gardžių cepelinų šventę. Šventės metu, Globos namų bendruomenės nariai susipažino su cepelinų patiekalo istorija ir jų gaminimo subtilybėmis.

Informacija atnaujinta
2021-02-05