Kokybės sertifikatai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Sveika senatvė ir vyresnio amžiaus žmonių sveikatos stiprinimas

Šiaulių miesto savivaldybės globos namų bendruomenė grupinėje paskaitoje aktyviai diskutavo tema „Laimingo ir sveiko senėjimo paslaptys".
 
Senėjimas - procesas, kurio neišvengsime nė vienas. Tačiau ar pastebėjote, kaip skirtingai laikas paliečia žmones? Vienas jau būdamas penkiasdešimties tarsi sudeda ginklus - ima mažiau rūpintis savimi, judėti, bendrauti, jo nebedomina pramogos, neberūpi nieko nauja išmokti. kitas tokiu pat metu vis dar aktyviai sportuoja, mielai leidžia laiką su draugais, o jo galvoje knibžda idėjos apie naują veiklą ir neatrastus horizontus. kas lemia šiuos skirtumus? Kokie iššūkiai kyla žmogui senėjant ir kaip juos sėkmingai įveikti?
 
Svarbu prisiminti, kad bendrasis fizinis aktyvumas pasireiškia 4 pagrindinėse gyvenimo srityse: laisvalaikio, profesinėje, namų ruošos, mobilumo. Su amžiumi ne tik mažėja bendrasis fizinis aktyvumas, bet ir reikšmingai kinta jo pobūdis. Labiausiai paplitusios aktyvumo rūsys tarp pagyvenusių žmonių yra vaikščiojimas, sodo darbai, važiavimas dviračiu, plaukiojimas.
 
Kineziterapeutės Justė ir Vaida išskiria veiksnius įtakojančius asmens fizinį aktyvumą:
· Fiziologiniai (kūno svoris/ ūgis, lankstumas, sąnarių lankstumas, raumenų masė, nervų sistema, paveldėjimas, kvėpavimo sistema ir t.t.
· Psichologiniai - motyvacijos stoka, pasitikėjimas savo jėgomis, įvairūs elgesio bei emocijų sutrikimai, tokie kaip nerimas, depresija, baimė, stresas.
· Socialiniai veiksniai- šeimyninė padėtis, draugų nebuvimas, neįdomios veiklos, bendraminčių draugijos nebuvimas
· Aplinkos veiksniai- pėsčiųjų takai, prastos būklės takai, nėra poilsio stotelių - suolelių.

Kineziterapeutų bendrosios rekomendacijos pagyvenusiems žmonėms:
· Per savaitę būtina skirti 150 min. fizinei veiklai;
· Veikla neturi būti trumpesnė nei 10 min.;
· 3 kartus per savaitę treniruočių metu lavinti pusiausvyrą ir koordinaciją.
 
Vanduo, nors ir nebūdamas maisto medžiaga, yra labai svarbus mūsų organizmo veiklai ir sveikatai palaikyti, nes padeda efektyviai naudoti maisto medžiagas. Jis neša reikalingas maisto medžiagas į audinius ir organus, o iš jų „išgabena“ medžiagų apykaitos produktus, kurie yra nuodingi, teigia slaugytoja Kristina.
Kaip ir kada reiktų gerti vandenį?
· Ryte išgerti 1 stiklinę vandens ir po to nevalgyti 1,5 – 2val.
· 30 minučių prieš valgį išgerti 1 stikline vandens.
· Valgydamas negerk (po valgio negerk apie 40 minučių).
· Kai nori gerti, gerk vandenį
 
Rytų šalyse vanduo netapatinamas su gaiviaisiais gėrimais, sultimis, kava ir arbata. Visi šie produktai yra tam tikro skonio ir todėl organizmo priimamai kaip maistas. Tad prieš geriant kavą rekomenduojama išgerti stikline vandens.
 
Koks vandens kiekis mums reikalingas?
Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą maisto pasirinkimo piramidę, 8 stiklinės vandens per dieną yra gyvybiškai būtinas kiekis, reikalingas ląstelėms, atliekančioms labai svarbias fiziologines funkcijas. Individualų reikalingą vandens kiekį labai paprasta apskaičiuoti – kiekvienam ūgio centimetrui reikia 10ml vandens. Tad, jei jūsų ūgis 1,75 metro, per dieną jums reikia išgerti apie 1,75 litro vandens.
 
Kodėl prieš naktį turime gerti vandens?
Naktį organizmas uoliai valosi nuo toksinų: vandenį išgariname, kvėpuojame ir prakaituojame. Nesibaiminkite – dėl stiklinės vandens, jums neteks naktį keltis iš lovos. O išgėrę puoduką arbatos, greičiau nubusite.
Mylėkite savo kūną ir būkite sveiki

Informacija atnaujinta
2022-05-30