Kokybės sertifikatai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Ergoterapija

Ergoterapija – pacientų galimybių atstatymas, palaikymas ar sutrikimų kompensavimas tikslinga veikla, siekiant padėti pacientams savarankiškai gyventi, atsižvelgiant į jų norus, poreikius, bei visuomenės nustatytus reikalavimus. Ir pati ergoterapijos definicija skelbia, jog tai "menas ir mokslas" paskatinti žmogų dalyvauti tikslingoje veikloje, kad būtų atkurta, sustiprinta ir pagerinta atliekama veikla, lengvesnis būtų įgūdžių ir veiklos mokymasis, kurios yra svarbios paciento adaptacijai bei produktyvumui siekiant sumažinti patologiją, pagerinti sveikatą.

Pagrindinis ergoterapijos tikslas - paciento mokymas atlikti veiklą, užduotis ir vaidmenis siekiant užtikrinti produktyvų gyvenimą, savęs bei aplinkos kontrolę. Ergoterapijka taikoma įvairaus amžiaus pacientams esant:

  • Atramos – judamojo aparato traumoms, kartu esant sąnarių sustingimui ir kontraktūroms;
  • Randams, raumenų hipotrofijai ir atrofijai, jėgos sumažėjimui;
  • Nervų ligoms su vangiais paralyžiais;
  • Lėtokai sveikimo proceso eigai.

Sutrikusiai funkcijai atstatyti gali būti naudojamos įvairios priemonės, pradedant nuo vaikiškų žaidimų : dėlionių, kaladėlių, įvairaus dydžio ir kietumo kamuoliukų; elementarių buities veiksmų: sagų segimo, centų skaičiavimo ir kt., iki įvairių prietaisų, treniruoklių. Nesant galimybių pilnai atstatyti sutrikusių funkcijų, būtina pritaikyti pagalbines bei adaptavimosi priemones, siekiant kuo didesnio savarankiškumo buityje, lavinti prisitaikymą prie naujų sąlygų.

Šiaulių miesto savivaldybės globos namų, Savarankiško gyvenimo namų padalinio kineziterapeutė Vaida Petrylaitė

Informacija atnaujinta
2022-05-06