Kokybės sertifikatai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Užimtumas

Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinyje Goda dirbantys užimtumo specialistai siekia padėti socialinių paslaugų gavėjams įgyti naujų arba palaikyti turimus socialinius įgūdžius, lavinti funkcinius gebėjimus, sudaryti sąlygas išreikšti save, mokytis klausyti kitų ir būti išklausomu, ugdyti pasitikėjimo savimi jausmą. Sociokultūrine veikla užimtumo specialistai siekia socialinių paslaugų gavėjų pozityvios socializacijos, integracijos visuomenėje bei socialiniame gyvenime. Globos namų padalinyje Goda vyksta šios užimtumo veiklos:

  • Spalvų muzikos orkestras
  • Keramikos studija
  • Dailės studija
  • Teatro ir šokio studija
  • Muzikos studija
  • Rankdarbių studija
  • Sporto užsiėmimai
  • Kineziterapijos užsiėmimai
  • Dienos centro lankytojų taryba

 

Spalvų muzikos orkestras - 20 muzikantų kolektyvas. Visi jie dienos centro "Goda" lankytojai. Jaunuoliai groja klavišiniais, įvairiais perkusiniais instrumentais, būgnais, dainuoja. Muzikuoti mokosi pagal spalvų muzikos sistemą, kur natos ir instrumentų klavišai yra pažymėti sutartinėmis spalvomis.

Dienos centro Goda spalvų muzikos orkestras yra aktyviai koncertuojantis ir produktyviai kuriantis kolektyvas gyvuojantis nuo 1995 metų. 1998 metais orkestras tapo Lietuvos nacionalinio neįgaliųjų „Spalvų“ muzikos orkestro nariu, o 1999m metais Europos orkestro FECO nariu. 2020 metais spalvų muzikos orkestras atšventė savo kūrybinės veiklos 25-metį.

Keramikos studija - tai dirbtuvės, kuriose siekiama supažindinti socialinių paslaugų gavėjus su keramikos istorija, jos technologija ir įvairiomis technikomis.

Keramikos studijoje sukurta rami, bet linksma atmosfera, nevaržomos kūrybos magija padeda pamiršti visus nesutarimus, atpalaiduoja, išlaisvina mintis. Keramikos studijoje galima smagiai bendraujant ir bendradarbiaujant sukurti įvairių gaminių, įsisavinti pagrindines keramikos technologijos žinias, ugdyti gebėjimą savarankiškai dirbti, kurti.

Užsiėmimų metu aptariama ir praktiškai pritaikoma komponavimo, lipdymo, glazūravimo technikos.

Keramikos studijoje sukurti keramikiniai, unikalių formų, vienetiniai darbai puošia ne tik Globos namų bendruomenės narių, socialinių partnerių ir daugelio Lietuvos gyventojų namus, bet ir užsienio šalių keramikos mylėtojų interjerą.

Keramikos darbus pamatyti ir įsigyti galite šioje parduotuvėje: https://www.facebook.com/dienoscentrasgoda/shop/?ref_code=mini_shop_page_card_cta&ref_surface=page

Dailės studija – vieta, kur socialinių paslaugų gavėjai užsiima įvairia kūrybine veikla: piešia, tapo, konstruoja, kuria apimtinus ir skulptūrinius objektus, koliažus. Globos namų padalinio Goda lankytojai turi galimybę bandyti gaminti žvakes, užsiimti kūryba ant smėlio, gaminti dekoracijas teatriniams vaidinimams, kurti jiems drabužių detales, konstruoti objektus papuošimui bei eksponuoti savo kūrinius įstaigoje, įvairiose parodose. Saugi ir palaikanti aplinka užtikrina socialinių paslaugų gavėjams galimybę laisvai reikštis jų idėjoms, kurti bei įgyvendinti savo sumanymus iki galo. Dailės studijoje vyksta grupiniai ir individualūs užsiėmimai, dailės terapija. Užsiėmimai kur taikomi dailės terapijos elementai padeda socialinių paslaugų gavėjams mokytis reikšti,  suprasti ir priimti savo emocijas bei išgirsti šalia esantį, įgalina dalyvius teikti vieni kitiems emocinę paramą bei pagalbą.

Teatro ir šokio studija – vieta, kur socialinių paslaugų gavėjai kuria teatrines miniatiūras, šoka įvairius šokius bei stato spektaklius. Kiekvienais metais sukuriama šokių programa, spektaklis ir kalėdinis vaidinimas. Saviraiška per judesį suaktyvina asmens kūrybines galias bei lavina orientaciją erdvėje.  Tikslingas judėjimas gerina savo kūno bei emocijų pajautimą ir jausmų įsisąmoninimą. Vaidybinių situacijų metu socialinių paslaugų gavėjai turi galimybę išbandyti situacijas kur tobulinami socialiniai įgūdžiai bei mokomasi įvairių elgesio modelių. Aplinkos ir savo vietos joje supratimas pagerina asmenų funkcionavimą kasdieniniame gyvenime.

Muzikos studija - saugi erdvė, kur galima pasinerti į platų įvairų garsų pasaulį. Šioje studijoje vyksta įvairūs muzikos užsiėmimai. Godos socialinių paslaugų gavėjai mokosi dainuoti, improvizuoti, muzikuoja įvairiais  perkusiniais, klavišiniais, styginiais ir kitais muzikiniais instrumentais. Muzikos studijoje repetuoja orkestras, ansamblis, kapela ir įvairūs solistai. Muzikuoti socialinių paslaugų gavėjai mokomi naudojantis Spalvų muzikos sistema. Jos esmė – visos muzikinės natos ir jų atitikmenys ant klavišinių ir styginių instrumentų yra sužymėti spalvomis. Muzikos studija tai vieta, kur kiekvienas gali realizuoti savo muzikines ambicijas ir fantazijas, erdvė saviraiškai bei įvairiam kūrybiniam savitumui atsiskleisti.

Rankdarbių studija - rankdarbių studijoje organizuojamų užsiėmimų metu, socialinių paslaugų gavėjai užsiima įvairia kūrybine veikla: konstravimu, lankstymu, aplikavimu, modeliavimu, dekoravimu. Per užsiėmimus mokomės vilnos vėlimo, dekupažo – įvairių daiktų dekoravimo piešinėliais ar iškarpomis technikas. Studijoje vyksta grožio pamokėlės, kurių metu mokomės kasdienio makiažo subtilybių. Meistravimas studijoje leidžia pajusti bendravimo, kolektyvinio darbo skonį. Konstruojant ir modeliuojant socialinių paslaugų gavėjai mokosi vaizduoti aplinką ir pasidaryti sau ir kitiems reikalingų daiktų. Darbeliai lavina vaizduotę, darbštumą, suvokimą apie atliekamo darbo prasmę. Tai viena iš geriausių priemonių asmenybės saviraiškos poreikiams tenkinti.

Sporto užsiėmimai - fiziniam aktyvumui skatinti bei sveikatai gerinti dienos centre vyksta sporto užsiėmimai. Sporto užsiėmimų turinį apima judėjimo ir pažinimo sritys, ugdoma ne tik judesių kultūra, bet ir bendrosios žmogaus vertybės bei socialinės kompetencijos. Ugdant bendruosius ir specialiuosius judėjimo, sveikatos stiprinimo gebėjimus daugėja galimybių reikštis asmens fiziniam ir kūrybiniam aktyvumui bei individualumui. Fizinio ugdymosi įvairovė, skatina paslaugų gavėjus būti fiziškai aktyviais ne tik per sporto užsiėmimus, tačiau ir laisvalaikiu, siekiant palaikyti sveikatai naudingus gebėjimus, įpročius bei nuostatas. Paslaugų gavėjai dalyvauja organizuojamuose sportinėse varžybose, žaidžia įvairius sportinius žaidimus (stalo tenisas, krepšinis, futbolas ir kt.). Be to, paslaugų gavėjams yra sudarytos sąlygos lankytis Šiaulių plaukimo mokykloje „Delfinas“. 

Kineziterapijos užsiėmimai - pagrindinės reabilitacijos priemonės, siekiant padėti, atnaujinti, pagerinti ir išlaikyti raumenų, kaulų, kraujagyslių ir kitų organizmo sistemų būklę. Kineziterapeutas, sudarydamas asmens gydymo planą, atsižvelgia į bendrą būklę ir į konkrečius sutrikimus. Kineziterapijos užsiėmimai apima normalios fizinės būklės grąžinimą ir palaikymą, taip pat tai yra viena efektyviausių priemonių, padedančių atsitiesti po patirtų traumų. Kineziterapijos užsiėmimai taikomi asmenims, turintiems ilgalaikę negalią, patyrusiems sunkias traumas, sergantiems artritu, smegenų insultu, kenčiantiems nugaros skausmus, žmonėms patyrusiems sąnarių traumas, laikysenos koregavimui. Kineziterapeuto užduotis – pasirūpinti, kad būtų pagerinamos asmens judėjimo galimybės, nes tikslingas judėjimas gali pagerinti ne tik bendrą savijautą, bet taip pat ir gyvenimo kokybę.

Lankytojų taryba –  Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio, dienos centre Goda veikia lankytojų taryba. Tarybai vadovauja lankytojų tarybos pirmininkas ir jo pavaduotojas, kurie renkami slaptu balsavimu visuotinio socialinių paslaugų gavėjų susirinkimo metu, vieną kartą per metus. Kiekvieną savaitę Tarybos nariai renkasi į susirinkimus ir aptaria jiems rūpimus dalykus.

Lankytojų taryba leidžia dienos centro Goda laikraštį, organizuoja renginius, dalijasi informacija bei priima organizacinius sprendimus. Dalyvavimas savivaldoje ugdo socialinių paslaugų gavėjų iniciatyvumą ir organizacinius gebėjimus. Tai galimybė ugdyti pasitikėjimą ir mokytis priimti sprendimus.

Informacija atnaujinta
2023-01-13