Šiandien Globos namų specialistės Sigutė ir Dalia, bendruomenę pakvietė į Kugelinę, kur visus supažindino su kugelio istorija.
Moterys vieningai teigė, kad jei rinktumėme populiariausius lietuviškus patiekalus, į pirmąjį trejetuką pretenduotų bulvinis kugelis!
Dalia ir Sigutė ieškojo kugelio pavadinimo ištakų ir atrado, kad istorikas, kulinarijos tyrinėtojas R. Laužikas teigia, jog apie kugelio ir jo pavadinimo ištakas gastronomijos tyrinėtojai spėlioja įvairiai.
„Tradiciškai kugelio pavadinimas siejamas su vokišku žodžiu „kugel“, kuris reiškia „rutulį“.
Amerikiečių gastronomijos istorikas G. Marksas siūlo kugelio ištakų ieškoti senoviniuose žydiškuose cholentose, kurių sudedamąja dalimi galėjo būti apvalūs duonos trupinių ar miltiniai kukuliai (savotiški „kugeliukai“), vėliau tapę savarankišku patiekalu, gaminamu apvalios formos puoduose – vadintuose „kugeltopf“.
Pagal populiariausią hipotezę patiekalo kilmė ir pavadinimas siejamas būtent su šiais viduramžiškais apvalios formos puodais, kurių sienelės, laikui bėgant žemėjo ir šie puodai virto panašesniais į dabartinius gilius dubenis.
Skanaudami gardžiausio kugelio gabalėlius, linkime ir Jums gero aptetito ir malonių atradimų asmeninėse virtuvėse.